Facebook Toestaan Niet toestaan

Nayomi Buikema één van de twee goudhaantjes bij Oranje Vrouwen O19

4 november 2021 16:00

Pieter

Het is dinsdag 26 oktober. De accu’s van m’n camera’s zijn vol en de geheugenkaarten leeg. Er is vanavond in Assen op sportpark Marsdijk een kwalificatiewedstrijd van Oranje Vrouwen O19. Tegenstander is Schotland Vrouwen O19. Als ik de parkeerplaats oprijd zie ik de beide bussen staan van de twee landen.

Met m’n rolkoffer loop ik naar de ingang en vraag of ik van dichtbij mag fotograferen. Ze weten het niet. De bestuurskamer is ingericht als persruimte. Daar moet ik het maar vragen. Door de kantine naar de bestuurskamer. Terwijl ik er heen loop komt er een vrouw op me af en zegt: “U bent van de pers?” Ik zeg: “Niet echt... Ik ben hier om Nayomi Buikema te fotograferen. Ze heeft in het verleden bij VEV’67 gevoetbald en ik wil hiervoor een reportage maken.” De vrouw kijkt mij aan en zegt: “Ik geef u gewoon een KNVB Foto hesje en een mediapas zodat u foto’s mag maken.” Ik helemaal blij. Deze wedstrijd is georganiseerd door de UEFA. Waar ik bij VEV’67 gewoon op het veld zit te fotograferen, mag dat hier niet. Achter de reclameborden…. En als ik een foto wil maken naast de dug-out, word ik daar vriendelijk verzocht weg te gaan. Het laten zien van m’n mediapas met nummer 23 is niet voldoende... Team Oranje is met warming-up bezig en dat gaat er fanatiek aan toe. Nayomi ziet mij en groet mij kort. Focus op de wedstrijd.

DSCF0007.jpgNayomi tijdens de warming-up

Na de volksliederen is er een minuut stilte. Walter Smith, die als trainer van Rangers FC tien keer landskampioen werd met de ploeg uit Glasgow en bondscoach van Schotland was, is op 73-jarige leeftijd die dag overleden.

DSCF0041.jpgOranje Vrouwen O19 zingen het volkslied. 5e van rechts Nayomi

Tegenstander Schotland Vrouwen O19

staf Oranje tijdens de minuut stilte

...

De eerste helft laat een sterker Oranje zien. Ze vergeten alleen om het in doelpunten uit te drukken. Alle vrije trappen en corners worden genomen door Nayomi. Ondanks dat ze een jaar jonger is dan de rest, accepteren alle andere Leeuwinnen het.
Stiekem ben ik daar best wel trots op.

speeltsters van Oranje konden vaak alleen, zoals hier Nayomi, met een overtreding afgestopt worden

Nayomi bij één van de vele vrije trappen

Uit één van de vele corners scoort Oranje. Nayomi trapt de corner loepzuiver op het hoofd van Senna Koeleman, speelster van PSV. Als ik in de rust naar de kantine ga voor een bakje koffie, zie ik dat er veel familie van Nayomi naar de wedstijd is gekomen. Fokke, vader van Nayomi, vertelt mij dat Senna, die de 0-1 scoorde, Nayomi’s kamergenoot was tijdens dit kwalificatietoernooi.

DSCF0156.jpgde teamgenoten weten wat voor corner er aan komt

loepzuiver trapt Nayomi de bal richting Senna Koeleman

Senna Koeleman hoeft 'alleen' maar haar hoofd er tegen aan te zetten, 0-1

Nayomi loopt al juichend richting haar teamgenoten

De tweede helft laat hetzelfde beeld zien. Schotland krijgt geen kans. Invalster Shi-jona Martina schiet de 0-2 binnen. En in de 71e minuut is het 0-3 door opnieuw Senna Koeleman uit een corner van Nayomi. Ondanks meerdere kansen blijft het bij 0-3.

uit weer een corner van Nayomi scoort Senna Koeleman  haar tweede en de 0-3

Senna Koeleman, 2e van links, is zichtbaar blij met haar doelpunt en laat dat Nayomi, 3e van links, weten

Op de website van de KNVB staat: ‘Senna Koeleman en Nayomi Buikema waren de goudhaantjes van de avond. Twee corners van Buikema belandden perfect op het hoofd van Koeleman.” En dit compliment kunnen beide vrouwen in hun zak steken. Ik lever m’n pas en hesje in en drink nog een bakje koffie met de ouders van Nayomi. Fokke appt gauw de opa van Nayomi. Want als er iemand fan is...